İMPLANT UYGULAMA HAKKINDA SORULANLAR

İmplant yaptırmanın gerçekten ağrılı bir tedavi yöntemi olup olmadığını sıklıkla sorulan bir sorudur. Hastalar tedavi öncesi bunun cevabını gerçekten çok merak ederler. İmplant uygulanmasında hiç ağrı olur mu? Sorusu hem doktoralara hem de daha öce bu işlemi yaptırmış kişilere sorulur.

Hastalar, implant yaptıran arkadaşlarına implant yapımı sırasında ağrı oldu mu? diye sorarlar. Tabi her hasta için verdiği cevap farklıdır. Şunu belirtmekte fayda var ki implant uygulaması ağrılı bir tedavi değildir.

İşlem yapılmadan önce bölge lokalde anestezi spreyleri ve krem ile uyuşturulur. Ardından tıpkı diş çekerken uygulanan anestezi gibi, ağız içerisinden bir iğne uygulanır. Eğer işlem yapılacak bölgede doğru bir anestezi uygulandı ise implant uygulama sırasında kesinlikle herhangi bir ağrı hissedilmez. Hastaların çoğu implantların çene kemiği içerisine yerleştirildiğini gerçekten fark etmez. İmplant vidasını yerleştirileceğimiz bölge lokal olarak uyuştuktan sonra bölgede kemik içerisinde küçük bir yuva açılır. Uygulanacak implant ile tam uyumlu küçük yuva içerisine koyulur. Diş kökünü taklit eden silindirik şeklde titanyumdan mamüül yapıdaki bir vidadır. Uzun kemik miktarına göre seçilir. Bazen yeterli hacim yoksa kemik tozu uygulamalarıyla ilave bir maliyet oluşur. Hasta anestezi sonrasında kesinlikle herhangi bir ağrı sızı hissetmez. Sadece soğutma amacı ile verilen serum fizyolojik sıvısı daha fazla yapabilir. Tükürük emici vasıtasıyla sürekli olarak alınan ağız sıvıları ve serum fizyolojik sıvısı dişlerin hangi bir zarar görmesine engel olur.

SİNÜS LİFTİNG NEDİR

İmplantlar ile ilgili her geçen gün yapılan bilimsel çalışmalar artmaktadır. İmplant cerrahisinde yeni malzemeler ve tekniklerin kullanılması sayesinde tedavi başarısı kullanım ve artmıştır.

Ağzında hiç diş bulunmayan hastalarda implantların kullanılması bazen ileri cerrahi tekniklerin kullanılmasını gerektirebilir. Özellikle üst çene azı dişleri bölgesinde sinüs lifting adı verilen sinüs tabanının yükseltilmesi işlemi ve kemik tozu uygulaması yaygın olarak kullanılır olmuştur.

DİŞ TOMOGRAFİSİ NEDİR?

Çene kemiğinin özellikleri ve hacmi yapılacak tedavi de önemli rol oynar. Bu nedenle tedavi öncesi alınan tomografiler büyük önem taşır. Üç boyutlu görüntüleme yöntemi sayesinde implantların uygulama bölgeleri ve kullanılacak implantların çapları ile boyları belirlenmektedir. Tomografi sayesinde alt çenede kemik içerisinden geçen kanal yeri tespit edilir. Bu kanalın içerisinde alt çeneyi ve dudağı ve dudağı hissetmenizi sağlayan sinir yer alır. Cerrahi sırasında kanalın hasar görmesi dudakta uyuşukluğa yol açmaktadır. Sadece kemik kalınlığını ölçmek için değil, anatomik yapılara zarar vermeden cerrahi işlemi tamamlamak için de diş tomografisi çekimi ve görüntü tetkiki büyük önem taşır.

Alt çene 4 implant
Alt çene 4 implant

İMPLANT İLE MR ÇEKİLEBİLİR Mİ?

Bir diğer husus implant dişi olan hastaların veya implant taktıracak olan hastaların sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesi olan manyetik rezonans görüntüleme MR ve ultrason cihazı ile yapılan görüntülemede implant dişin durumudur. Bu görüntüleme sistemleri çoğunlukla canlı dokulardan üç boyutlu görüntü alınmasında kullanılır.

Kullanılan implant malzemesi titanyumdan yapıldığı için manyetik rezonans veya tomografi çekilmesi gibi işlemler ile hiçbir sorun ortaya çıkmaz.Ağzımızda kaç adet implant olursa olsun, tomografi, panoramik veya çektirebilirsiniz. Bu nedenle aklınızda herhangi bir soru işareti kalmaması gerekiyor. Bazı hastalarda havaalanı güvenlik kontrolünden implant ile geçmenin bir alarm uyarısı oluşturup oluşturmayacağını sorarlar. Tabii ki herhangi bir sorun olmadan kontrol noktalarından da rahatlıkla geçmemiz mümkün olacaktır.